Camper beveiliging, dit zijn de belangrijkste aspecten

Helaas zijn campers al jarenlang populair bij dieven. Diefstal van campers komt dan ook vaak voor. Datzelfde geldt voor inbraak waarbij alle waardevolle spullen uit je camper worden geroofd. Camper beveiliging is dus een absolute must. In dit artikel vertellen we je over de belangrijkste aspecten over camper beveiliging.

Mechanische beveiliging

mechanische beveiliging is een van de beste dingen die je kunt doen om je camper te beveiligen. Het gaat hierbij dus om sloten die zonder elektronica functioneren. Installeer de volgende sloten in je camper:

Motorkapslot

Onder de motorkap van je camper bevinden zich waardevolle onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan de accu en de motormanagement-unit. Helaas is het zo dat de sloten waarmee de motorkap vanuit de fabriek wordt beveiligd eenvoudig is open te breken. 

Daarom is het aan te raden om een extra slot onder de motorkap te installeren. Dit slot blokkeert de motorkap als het standaardslot is opengebroken. Dieven kunnen daardoor de motorkap maar een klein stukje optillen voordat het slot het verdere openen voorkomt en de waardevolle onderdelen daardoor beschermd.

Versnellingsbakslot

Een versnellingsbakslot zorgt ervoor dat de versnellingspook niet meer kan bewegen. Daardoor wordt het voor dieven zeer lastig om er met je camper vandoor te gaan. Tijdens het rijden doe je de sleutel in het slot en kun je weer schakelen. En het handige is dat je de sleutel kunt omklappen waardoor hij niet bij je knieën in de weg zit.

Versnellingsbaksloten zijn voor de meeste type campers leverbaar, ook voor automaten. En mocht het onverhoopt toch niet mogelijk zijn om een versnellingsbakslot in je camper te installeren, dan is een stuuras-slot een uitstekend alternatief.

OBD slot

Via de OBD stekker kunnen hackers de software van je camper uitlezen en nieuwe sleutels inleren. Vervolgens kunnen ze er zo met je camper vandoor rijden. Daarom is het zaak om de OBD stekker te beveiligen. 

Een OBD slot kapselt de OBD stekker in en biedt daardoor bescherming. Met een sleutel kun je het slot openen zodat bijvoorbeeld een onderhoudsmonteur nog wel bij de stekker kan komen.

Alarmsysteem

Ondanks dat campers zeer populair zijn bij dieven hebben lang niet alle campers een alarmsysteem. Daarom adviseren we je om dit te controleren en wanneer er geen alarmsysteem aanwezig is alsnog een systeem in te laten bouwen. 

Het geluid van een alarmsysteem heeft een afschrikwekkend effect op dieven. Alleen al het knipperende rode lampje op het dashboard maakt dat dieven vaak hun geluk elders gaan zoeken.

Beveiliging van ramen en deuren

De standaardvergrendeling waarmee de ramen en deuren van campers zijn beveiligd is relatief zwak. Gelukkig zijn er oplossingen om de vergrendeling te versterken, bijvoorbeeld met raamfix. Dit is een handgreep die je op de bestaande vergrendeling kunt monteren waardoor het zeer lastig wordt om van buiten af de ramen te open.

Voor wat betreft de deuren raden we je aan om extra stevige sloten te monteren. Het beste kun je hiervoor naar een camperdealer gaan en om advies vragen welke sloten voor jouw deur het meest geschikt zijn.

Je gezonde verstand

Naast alle producten die je kunt kopen om je camper te beveiligen speelt je gezonde verstand ook een belangrijke rol. Hiermee bedoelen we dat je diefstal of inbraak niet moet uitlokken. Dus leg geen waardevolle spullen in het zicht en parkeer je camper niet op afgelegen plaatsen waar geen sociale controle is. Je kunt een hoop ellende voorkomen door gewoon je gezonde verstand te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *