Na een warme zomer en regenachtige herfst, is het eindelijk weer tijd voor het wintersportseizoen. Landen zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk worden overspoeld met toeristen die wat sneeuw willen meepakken. Jaarlijk bereiden zo’n 800.000 Nederlanders zich voor op een weekje skiën, snowboarden, genieten van de natuur en de Après Ski. Hier gaan natuurlijk ook een tal van voorbereidingen aan vooraf. Eén van de belangrijkste dingen is het winterproof maken van de auto. De regels met betrekking tot de auto zijn in de populaire wintersportlanden namelijk heel anders dan dat wij gewend zijn in Nederland.
De Europese regels
In landen zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk gelden hele andere verkeersregels en voorwaarden dan in Nederland. Zo is het in Duitsland verplicht om in de wintermaanden te rijden met winterbanden. Voor een optimale werking is de minimale profieldiepte 4 mm. Volgens de Duitse wet moet de auto uitgerust zijn naar de weersomstandigheden. Zo moet de weggebruiker in de meeste gevallen een verbanddoos bij zich hebben. In Oostenrijk heb je echter de keus uit het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Deze moeten in ieder geval in de periode 1 november tot 15 april gebruikt worden. De sneeuwketting mag alleen gebruikt worden wanneer de weg bedekt is met sneeuw of ijs. In Zwitserland is het rijden met winterbanden niet verplicht. Echter riskeer je wel een boete wanneer je rijdt op zomerbanden bij winterse omstandigheden.
De verzekering
Ga je met eigen auto op vakantie,? Dan is een goede autoverzekering ook onmisbaar, vooral bij een nieuwe auto. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Met een goede autoverzekering ben je verzekerd van hulp onderweg. Zo heb je bijvoorbeeld recht op vervangend vervoer tijdens een ongeluk. Op deze manier kun je je wintersportvakantie toch nog doorzetten.
Natuurlijk moet je een reisverzekering ook niet vergeten. Met de reisverzekering ben je verzekerd voor onverwachte kosten tijdens een ongeval. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een aanvullende dekking wintersport en medische kosten te nemen. Deze verzekering dekt ook speciale wintersport kosten zoals vervoer per helikopter of banaan.
Als laatste komt een aansprakelijkheidsverzekering ook goed van pas. Als jij degene bent die een ongeluk veroorzaakt ben jij namelijk aansprakelijk en draai jij op voor de kosten.
De auto winterklaar maken
Het winterklaar maken van de auto kan in een aantal simpele stappen:
- Laat voordat je op wintersport gaat de accu van de auto doormeten door een professioneel autobedrijf. De accu ontlaadt sneller als de temperaturen buiten dalen. Daarom is het belangrijk om met een goede accu op reis te gaan.
- Vul voordat je op vakantie gaat alle vloeistoffen bij. Hierbij moet je denken aan motorolie, wat er voor zorgt dat de motor soepel blijft lopen. Maar ook koelvloeistof om de motor op temperatuur te houden. Daarnaast is het belangrijk om de ruitensproeier te vullen met de antivries variant. De zomervariant kan namelijk met extreem koud weer bevriezen.
- Goede banden zijn een must. Zoals je hierboven kon lezen is het gebruik van winterbanden in veel wintersportlanden verplicht. Daarnaast is het belangrijk om de bandenspanning te checken. Een goede bandenspanning zorgt voor een comfortabelere rit, meer veiligheid, minder slijtage en brandstofverbruik. Als extra hulpmiddel kun je speciale sneeuwkettingen meenemen. Deze bieden grip op besneeuwde en beijzelde wegen.
- Geef de auto rubbers extra aandacht. Maak ze goed schoon en smeer ze in. Hiermee voorkom je dat de autodeuren vast vriezen
- Houd handige tools zoals een ijskrabber en slotontdooier bij de hand. Daarnaast is het verstandig om de volgende spullen standaard in je auto te hebben:
- Gevarendriehoek
- Reservelampen
- Lifehammer
- Veiligheidsvesten
- Verbanddoos
- Warmteplaid
- USB autolader
- Eten en drinken