Schaatsen met helm

schaatsen

Afgelopen winter zagen we veel mensen schaatsen zonder helm. Dit is echter niet zonder gevaren. Het ziet er misschien wel cool uit maar schaatsen zonder helm zouden wij afraden. Tijdens het schaatsen ben je namelijk kwetsbaar. Je bent daarnaast afhankelijk van andere factoren. Je schaatst namelijk niet alleen andere mensen kunnen misschien nog niet zo goed schaatsen als jij doet en trekken je mee naar de grond. Daarnaast kunnen ongelijke stukken in het ijs ervoor zorgen dat jij valt.

Een schaatshelm beschermt jouw hoofd tegen een klap of een val tegen het ijs. Door gebruik te maken van een helm wordt de klap opgevangen door een groot oppervlakte. Gevolg is dat je hoofdletsel meevalt. Kijk wij zeggen ook niet dat je een motorhelm of systeemhelm op hoeft te doen maar bescherming tijdens het schaatsen is zeker noodzakelijk. De laatste jaren zien ziekenhuizen een stijging in het aantal ongelukken die gebeuren tijden het schaatsen.  

Er zijn steeds meer en verschillende soorten schaatshelmen te verkrijgen op de markt. De ASTM Standaard F1849 is een vereiste helm in het shorttracken of marathonschaatsen maar als recreant kan je met een iets mindere helm ook veel letsel besparen. Let op bij het kiezen van een helm dat je de helm goed je hoofd opvangt en dat er geen schaats door de helm heen kan. Vaak kunnen ze je bij speciaalzaken goed van advies voorzien. Probeer altijd je helm op met een bril dit doe je namelijk ook tijdens het schaatsen.

Nadat je een helm hebt gekozen is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Vervang regelmatig het piepschuim aan de binnenkant van de helm. Het piepschuim kan goed lijken maar door uitdroging of een klap kunnen er kleine haarscheuren ontstaan die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Vervang je helm überhaupt na 5 jaar. Door uv en zweet is je helm gewoon af. bewaar je helm in een tas op een donkere en koele plek. Veilig schaatsen is belangrijker dan een hippe schaatser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *