Hoe neem je jouw kat mee op vakantie?

Wil je graag jouw kat meenemen op vakantie? Dan is het belangrijk dat je ver van te voren al gaat kijken wat je hiervoor allemaal nodig hebt en hoe je dit het beste kan doen. Natuurlijk wil je niet voor een langere periode zonder je huisdier zijn. Wanneer het mogelijk is om hem mee te nemen kan je dit dus zeker doen. Hetzelfde als dat veel mensen hun hond mee nemen op vakantie, kan je dus ook je kat mee nemen. Zolang je maar goed oplet op de regels van de accommodatie en het land waarin je verblijft. 

Welke papieren heb je nodig?

Wanneer je jouw kat mee neemt op vakantie zijn er een paar papieren die je nodig hebt. Voor de EU en zowel voor landen buiten de EU heb je een europees paspoort nodig met microchip. Daarbij moet je kat ingeënt zijn tegen hondsdolheid, ook wel de rabies inenting. Wanneer je jouw kat wilt meenemen buiten de EU kan elk land ook nog zo hun eigen regels hebben. Hierdoor is het belangrijk dat je dit goed controleert voordat je op vakantie gaat. Zo kan het zijn dat jouw kat een gezondheidsverklaring nodig heeft, eerst in quarantaine moet of gecontroleerd moet worden hoeveel antistoffen ze in hun lichaam hebben. Voor sommige landen kan dit project dus een aantal maanden duren.

Comfortabele reismand

Het maakt niet uit hoe je jouw dier mee neemt op vakantie, of dit nu met de auto, trein of vliegtuig is, zorg ervoor dat je een comfortabele reismand hebt voor je kat. Als jouw kat normaal comfortabel op de opsta stoel zit, is het dus belangrijk dat je nu voor een goede reismand gaat waar ze lekker in kunnen liggen maar ook comfortabel in kunnen bewegen. Over het algemeen zitten hier geen regels aan verbonden wanneer je met de auto, bus of trein reist maar wanneer je met het vliegtuig gaat is dit echter wel. Als er plek is in de cabine en je kat niet meer dan 8 kg weegt, mag je jouw kat meenemen in de cabine in een reismand met de afmetingen 46x28x24. 

Hoe kan je jouw kat voorbereiden op de reis

Zeker wanneer het de eerste keer is dat je jouw kat mee neemt op vakantie is het goed om je kat hierop voor te bereiden. Op deze manier kan je kat alvast wennen aan de situatie. Zet dus minimaal een week van te voren de reismand alvast op een plek waar jouw kat graag komt. Op deze manier kan jouw kat wennen aan de mand en er ook alvast in gaan zitten. Doe er eventueel een dekentje speelgoed in zodat de kat zijn eigen lucht kan ruiken. Daarbij kunnen katten, net zoals mensen, last hebben van wagenziekte. Daarbij houden ze er ook niet van om een ongelukje te krijgen in de plek waar ze zitten. Geef je kat dus geen eten of drinken meer 6 voor vertrek van je reis. Neem wel wat eten en drinken mee zodat je dit gelijk kan geven wanneer je op de plek van bestemming bent of wanneer je ziet dat je kat dit echt nodig heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *