Voorbereid op ski-avontuur

Ben jij een grote skifanaat en ga jij je tijdens je wintersportvakantie weer uitleven op de piste? Dan komt een goede voorbereiding goed van pas. Met de juiste uitrusting ben je goed voorbereid op onverwachte ongevallen. Op deze manier kun je snel handelen, gemakkelijk communiceren in hulpsituaties en mogelijk letsel bij een ongeluk beperken of zelfs voorkomen.  Een goede voorbereiding geeft je rust en de mogelijkheid om ondanks de gevaren de gelegenheid om heerlijk te genieten van het avontuur in de sneeuw.

De juiste uitrusting

Een goede ski-uitrusting brengt hoge kosten met zich mee. Toch is dit een van de belangrijkste dingen die je moet regelen als je op skivakantie gaat. Het is namelijk nodig om in eerste instantie een optimaal skiniveau te creëren. Maar daarnaast heb je de juiste ook materialen nodig om jezelf te kunnen beschermen in noodgevallen.

De juiste ski’s in combinatie met aansluitende skischoenen zorgen ervoor dat het skiën een stuk gemakkelijker gaat dan wanneer dit niet goed op elkaar is aangesloten. Het is belangrijk dat de skischoenen sterk genoeg zijn om jouw voeten te beschermen in barre omstandigheden. Hierbij is een helm ook geen overbodige luxe. Een skihelm is tegenwoordig een grote trend op de piste, maar is daarnaast ook nodig om je tijdens noodgevallen te beschermen tegen hoofdletsel. Dit geldt ook voor een goede skibril. Deze is bedoeld om je ogen te beschermen tegen onder andere de sneeuw, takken en de de felle zon. Ook een rugprotector moet je niet vergeten. Deze uitrusting beschermt je wervelkolom tijdens een valpartij op je rug of stuitje. Het is hierbij wel belangrijk dat hij je niet in de weg zit tijdens het skiën.

Cross Country Skiën, Langlauf Ski, De Winter

Bescherm jezelf

Een goede outfit is ook geen overbodige luxe. Hierbij is het belangrijk dat de outfit functioneel is.  Wintersportkleding en -accessoires moeten je lichaam beschermen tegen de koud, de zon en mogelijke verwondingen. Het is erg belangrijk om je ski-outfit op te bouwen in laagjes. Hierbij moet je denken aan:

  • Thermo-ondergoed: thermo-ondergoed wordt vaak onderschat, maar is zeer belangrijk. Het juiste materiaal (synthetisch of wol) zorgt er namelijk voor dat transpiratie wordt afgevoerd en ademt beter dan ander materiaal. Hierdoor blijf je lekker warm.
  • Ski-jas en skibroek: bij zowel de ski-jas als de skibroek is het belangrijk dat hij goed ademt, je warm houdt en wind- en waterdicht zijn.
  • Skisokken: ski sokken moeten er voor zorgen dat je voeten warm blijven. Daarnaast is het belangrijk dat ze goed aansluiten zodat je blaren kunt voorkomen. Tegenwoordig heb je skisokken in verschillende soorten en diktes.
  • Skihandschoenen: handschoenen zorgen ervoor dat je handen warm blijven. Daarnaast kun je tegenwoordig kiezen voor speciale handschoenen waarmee je je smartphone kunt bedienen. Dit is erg handig als je tijdens het skiën iets moet opzoeken.

Lawine-uitrusting

Ben jij een echte avonturier? Dan is een lawine-uitrusting bij jou zeker van toepassing. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 95% van de ongelukken worden veroorzaakt door een lawine. Wanneer jij er dus voor kiest om de spanning op te zoeken en off-piste te gaan skiën, is het verstandig om je goed voor te bereiden op onverwachte problemen en ongelukken. Een aantal dingen die je zeker bij je moet hebben als je off-piste gaat skiën zijn:

  • Lawinepieper: met een lawinepieper kun je radiogolven uitzenden en volgen. Op deze manier zijn mensen in nood sneller op te sporen.
  • Lawineairbag: een lawine airbag kan er voor zorgen dat je minder diep bedolven raakt onder de sneeuw. Hij maakt de ruimte om je heen vrij van sneeuw waardoor je meer ademruimte hebt en sneller gevonden kunt worden.
  • Lawinesonde: de lawinesonde is een soort inklapbare tentstok die de precieze plaats van het slachtoffer kan bepalen
  • Lawineschep: met de lawineschep is het een stuk gemakkelijker om het slachtoffer uit te graven dan wanneer je dit moet doen met je handen of de ski’s. Dit kan net het verschil maken tussen een redding en net te laat zijn.

Houd daarnaast de voorspellingen extra goed in de gaten. Het lawinegevaar wordt aangegeven in cijfers van één tot vijf. Bij code één is het lawinegevaar nog redelijk klein. Bij code vijf is de situatie zo gevaarlijk dat de betreffende skigebieden worden afgesloten.

landschap berg- sneeuw koude winter bergketen weer besneeuwd alpine seizoen Notitie lawine Oostenrijk bergen ski schild winters ijskoud bergpanorama backcountry skiiing lawinegevaar

Communicatiehulpmiddelen bij noodgevallen

Communicatiemiddelen komen ook zeker van pas tijdens het skiën. Je kunt namelijk altijd onverwachts in een gevaarlijke situatie terechtkomen waarbij je afhankelijk bent van hulp. Daarom is het erg belangrijk om op verschillende manieren bereikbaar te zijn voor hulpverlening, vrienden en familie. Een smartphone moet je zeker altijd meenemen als je de piste opgaat. Met de smartphone kun je de voorspellingen in jouw skigebied in de gaten houden en daarnaast contact opnemen als zich een ongeval voordoet. Een portofoon is daarnaast ook geen overbodige luxe. In sommige gevallen is de bereikbaarheid met een smartphone niet optimaal. Een portofoon is geschikt om hoog in de bergen, in koude en natte omstandigheden alsnog te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *