Wat is ashwagandha?

Als je een nerveus of gestrest type bent, heeft iemand je waarschijnlijk een mini-preek gegeven over de wonderen van ashwagandha. Ze hebben je waarschijnlijk verteld dat het zowat alles kan doen, inclusief eten maken en de kinderen in bed stoppen. Maar als je sceptisch bent over kruidengeneeskunde, heb je waarschijnlijk nog niet overwogen om ashwagandha te onderzoeken. Maar dat is niet erg. Wij zullen het werk voor je doen.

Met de hulp van specialist in integratieve geneeskunde Yufang Lin, MD, behandelen we de basis en enkele van de medisch bewezen voordelen van het gebruik van ashwagandha.

Waar komt ashwagandha vandaan?

Ashwagandha (Withania somnifera), ook bekend als “Indiase Winterkers” of Indiase Ginseng,” is een groenblijvende struik die voorkomt in India, Afrika en delen van het Midden-Oosten.

Ashwagandha poeder wordt al lang in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt om de energie te verhogen, de algemene gezondheid te verbeteren en ontstekingen, pijn en angst te verminderen,” zegt Dr. Lin. Ze voegt eraan toe dat Ayurvedische geneeskunde het traditionele geneeskundige systeem in India is. Het is een genezingstraditie die gebruik maakt van voeding, lichaamsbeweging, mindfulness praktijken en kruiden om de balans tussen lichaam, geest, ziel en de omgeving te bevorderen.    

Waarom is ashwagandha zo populair op dit moment?

Wel, een stressvolle tijd vraagt om super-ontspannende methodes en remedies. Ashwagandha poeder lijkt om een aantal redenen de juiste keuze voor degenen die de voorkeur geven aan kruidengeneesmiddelen.

Het moderne leven zit vol met stressveroorzakers. En die stress draagt bij tot lichamelijke en geestelijke ziekten en zoeken naar manieren om zich beter te voelen. Een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging, een goed dieet, routine mindfulness praktijken en voldoende slaap is de sleutel tot het opbouwen van de veerkracht om te reageren en te herstellen van stress. 

Veel mensen hebben echter extra, kortdurende ondersteuning nodig. “Voor sommigen kan dat komen in de vorm van voorgeschreven medicijnen die de serotoninefunctie ondersteunen. Voor anderen kunnen dat botanische middelen zijn,” zegt Dr. Lin. 

Volgens Dr. Lin is ashwagandha over het algemeen veilig. “De meeste mensen kunnen dit supplement innemen, hoewel het altijd het beste is om het eerst met je zorgverlener te bespreken. Ashwagandha poeder wordt over het algemeen goed verdragen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn echter diarree, maag- en darmklachten, overgeven en misselijkheid.”

Wat zijn de voordelen van Ashwagandha?

Dr. Lin zegt dat tijdens stressvolle momenten de cortisolspiegels in je lichaam verhoogd raken, en dit zorgt ervoor dat je hart harder en sneller gaat pompen. Je ademt snel en je lichaam genereert meer glucose voor een snelle energiestoot. Je geest wordt hypergeconcentreerd op eventuele bedreigingen en je lichaam gaat in de vecht- of vluchtmodus. Als de stressvolle gebeurtenis voorbij is, normaliseert het cortisolniveau en verdwijnen de bijbehorende symptomen.

“Helaas, wanneer een bedreiging chronisch is – of het nu gaat om stress door financiën, werk of de pandemie – wordt de stressrespons ook chronisch. Na verloop van tijd kan langdurige stress bijdragen aan aanhoudende ontstekingen en verhoogt het risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals obesitas, diabetes, hypertensie, hartziekten, beroertes, kanker, osteoporose en fibromyalgie.”

Dr. Lin wijst erop dat onderzoek heeft aangetoond dat ashwagandha kan helpen het cortisolniveau te normaliseren, waardoor de stressrespons wordt verminderd. Daarnaast wordt ashwagandha poeder ook in verband gebracht met verminderde ontsteking, verminderd risico op kanker, verbeterd geheugen, verbeterde immuunfunctie en anti-aging eigenschappen. Dit is de reden waarom mensen die gestrest of angstig zijn, of mensen met chronische aandoeningen ashwagandha poeder zouden kunnen gebruiken om hun aandoeningen te helpen verlichten.   

Wie kan ashwagandha beter niet nemen?

Als je problemen hebt met je schildklier, raadt Dr. Lin je sterk aan om eerst met je arts te overleggen voordat je ashwagandha gaat gebruiken.

“Ashwagandha kan de schildklierfunctie verbeteren door de conversie van het minder krachtige schildklierhormoon T4 naar het meer actieve schildklierhormoon T3 te verhogen. Voor sommige mensen kan het dus een gezondere schildklierfunctie ondersteunen. Aan de andere kant, als de schildklier van een individu al borderline hyperactief is, kan ashwagandha bijdragen aan openlijke hyperthyreoïdie.”

Andere aandoeningen waarbij voorzichtigheid geboden is bij het gebruik van ashwagandha zijn onder andere als je zwanger bent of borstvoeding geeft, of als je een auto-immuunziekte hebt. In deze gevallen adviseert Dr. Lin om met je arts te overleggen voordat je iets inneemt. Ze benadrukt dit bij zwangere vrouwen, omdat ashwagandha complicaties kan veroorzaken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *